Curtmetratge Regim d'aïllament el punt més fosc de les presons


Enllaç al curtmetratge Regim d'aïllament: el punt més fosc de les presons

https://www.youtube.com/watch?v=D5K5OBE5LPw

    L’aïllament és un dels règims de vida més controvertits de les presons catalanes. En els anomenats Departaments Especials de Règim Tancat (DERT), els interns estan tancats a la cel·la durant 21 hores al dia i només poden sortir al pati una sola vegada. Els especialistes afirmen que aquest règim pot provocar danys psicològics irreversibles a partir del catorzè dia i l’ONU prohibeix aplicar-lo de manera perllongada. Tot i això, algunes persones s’hi passen mesos o anys. A Catalunya, la taxa de suïcidis als DERT és 3 vegades més alta que al règim ordinari i 12 vegades més que fora de la presó.
Diversos interns han denunciat haver patit abusos en aïllament. L’Estat espanyol és signant del protocol d’Istambul, que fixa garanties contra els maltractaments, però el Síndic de Greuges, a través del Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura, alerta que als DERT no hi ha els dispositius de vigilància adequats. La Generalitat nega cap responsabilitat en casos com el de la Raquel E. F., que es va suïcidar a Brians després de 209 dies al DERT i d’haver-ho intentat anteriorment. Ara, el centre penitenciari prepara un pla perquè els presos que pateixen trastorns límits de la personalitat -entre un 20 i un 30% dels que hi ha en aquest règim- puguin sortir-ne i ser tractats en unitats psiquiàtriques. Durant els propers mesos, un grup de treball al Parlament de Catalunya analitzarà com s’aplica l’aïllament al nostre país.



Documental Abajo los muros


Enllaç al documental de: Abajo los muros

https://www.youtube.com/watch?v=MylvjiDHeEg

Abajo los Muros es un Documental de bajo presupuesto que plantea la situación silenciada en la sociedad sobre las cárceles de adultes y de menores.
Con protagonistas como Enrique Martínez Reguera, Javier Ávila Navas, Rodrigo Lanza (4F), Manuela Ramajo (Madres contra la droga), Naomi Abad Velasco (Abogada Penalista Pro-presxs) etc. que nos harán un recorrido sobre la situación de las personas encarceladas y como se afrontan las dificultades físicas y emocionales para poder llevar a cabo esta lucha contra contra las cárceles, que dejan un número muy importante de personas muertas en prisión y condenadas a la marginación.