EL PERQUÈ D'AQUEST CICLE: MANIFEST


Des de fa anys, a Lleida, hi ha hagut interès en profunditzar entorn la idea de la presó com a model de càstig i en tot allò que la sustenta tan físicament com socialment. Ara ens trobem en un punt de reactivació d'aquesta lluita anticarcerària i volem endinsar-nos de ple, a través d'un cicle de xerrades, en el fons del càstig i les institucions totalitàries. Tenim la necessitat de tractar-ho, ja que l'Estat utilitza aquesta eina, directa o indirectament, per fer un control sobre la societat i així mantenir aquest ordre establert; justificant la seva aplicació amb fal·làcies com: “el càstig sempre ha existit” i/o “ és l'única forma de resoldre els conflictes de la societat”.

Aquest cicle de xerrades es realitzarà a la Univeristat de Lleida en les facultats de Dret, Educació, Medicina i Lletres, amb varis ponents, que des de diferents perspectives i òptiques qüestionaran les institucions totalitàries. Institucions encarregades de gestionar/aplicar el càstig a aquelles persones que no s'encasellen en la normativa patriarcal i d'aquelles que s'atreveixen a transgredir les lleis encarregades de retenir les persones en les estructures de desigualtat imposades pel capitalisme.

La vida de les persones es divideix en etapes amb l'objectiu de perpetuar una cadena de producció de persones sotmeses i controlades per si mateixes, per mantenir un sistema basat en els interessos econòmics. Des de que naixem als hospitals, la família t'influencia amb normes culturals i probablement t'inculquin una religió; l'escola s'encarregarà de corregir comportaments i d'introduir-te dins horaris laborals de 8h; al treball hauràs de complir els requisits de producció i rendiment; i, finalment, quan ets gran l'individualisme social i familiar et portarà a un geriàtric on altre cop serà la institució qui decideixi per tu.

En totes aquestes institucions, que hem anomenat, ja sigui d'una manera directa o indirecta, més concreta o més subliminal el càstig serà l'eina utilitzada per despersonalitzar als individus i modelar comportaments amb la finalitat de mantenir unes estructures socioeconòmiques basades en uns valors autoritaris i competitius.

Per altre costat l'existència de les presons, CIEs, centres de menors i centres psiquiàtrics serveixen per castigar totes aquelles persones considerades delinqüents i perilloses pel bon funcionament d'aquest sistema social. Aquestes institucions són necessàries per estendre la por a no transgredir les lleis imposades per la classe política i benestant, i així gaudir dels seus privilegis en pau.

Us convidem a participar i endinsar-vos en aquest interessant cicle de xerrades fora de les bases universitàries creades per mantenir l'estructura socioeconòmica i així prendre consciència de la realitat en que ens fan viure. Compartint experiències d'altres maneres de funcionar i de viure, al marge de l'imposat.